Nieuws

Samenwerking LVO, speciaal onderwijs en MTB

De Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, scholen voor speciaal onderwijs in Maastricht en Heuvelland en de sociale werkvoorziening MTB zijn samen met ROC Leeuwenborgh Het Voordeel gestart. Dat is een programma om jongeren vanaf 15 jaar die geen perspectief hebben op een vmbo-diploma, voor te bereiden op de arbeidsmarkt en zo jeugdwerkloosheid te voorkomen.

Ongeveer honderd leerlingen van acht scholen uit Maastricht en Heuvelland worden maximaal twee jaar bijgeschoold in arbeidsvaardigheden om hun kans op een baan of een vervolgopleiding op mbo-1 niveau te vergroten.

Op onderwijsgebied wordt daarvoor samengewerkt met ROC Leeuwenborgh, op werkgebied met de MTB. De werkvoorziening stelt samen met haar partnerbedrijven zeventig stageplekken beschikbaar waarvan er nu 21 in gebruik zijn genomen.

Volgens Susan Jongstra, MTB-projectcoördinator strategie en ontwikkeling, gaat het in eigen huis om stageplekken in het magazijn, de afdelingen rijwielen, elektro en catering en het klussenbedrijf. “Bij onze partnerbedrijven gaat het onder meer om schoonmaakwerkzaamheden, de drukkerij, groenonderhoud en schilderen.” Volgens innovatieleider Guido Willems van Het Voordeel moesten voorheen veel van de jongeren een beroep doen op een Wsw- of Wajong-uitkering. Die regelingen bestaan niet meer, waardoor veel van deze jongeren in de bijstand terecht dreigen te komen. Door hen te trainen in arbeidsvaardigheden zorgen ze dadelijk zelf voor – een deel van – hun loon.

Dus het levert niet alleen de jongeren voordeel op, maar ook overheden en werknemers.” Jongstra: “Vaak wordt sociale werkvoorziening als eindstation gezien. Nu als plek om je kans op de arbeidsmarkt te vergroten.”

Door Ronald Colée in Dagblad De Limburger

Deel dit verhaal

Bekijk ook:

Menu