Nieuws

In goede aarde vallen

Bij kwekerij De Bongerd in Bunde krijg je niet alleen de mooiste zomerplanten zoals afrikaantjes, geraniums en begonia’s, maar ook de lekkerste groenten zoals kool, prei, sla en komkommer. Met veel liefde en aandacht gekweekt door onze mensen. Dat is te zien én te proeven. 

 

 

Groene vingers

Er zijn nog maar weinig kwekerijen die de tijd nemen voor hun klanten. Bij kwekerij De Bongerd gebeurt dat wél. Teamleider Guido Wijnands, die zelf ook groene vingers heeft, stuurt het team van kwekerij De Bongerd aan. Hij heeft altijd ‘in het groen’ gewerkt en maakt elke dag van zijn hobby zijn werk.

Van alles te doen

Klanten kopen bij ons het zogenaamde zomergoed. Dat zijn planten die een jaar bloeien, maar niet winterhard zijn. Deze planten kunnen niet tegen vorst. Ze worden speciaal voor de zomermaanden gekweekt en geplant. In het najaar kweken we winterviolen, die bloeien vóór de winter en na de winter. Wie denkt dat er alleen bloemen en planten worden gekweekt bij De Bongerd, heeft het mis. Het hele jaar door is er van alles te doen. Zo worden er bloembakken aangeplant en leirekken van verschillende groottes in elkaar gezet. Een leirek is een rek waarmee je de takken van een boom leidt, zoals je dat hebt bij bijvoorbeeld leilinden.

Biologische groenten

Naast bloemen en planten worden er bij De Bongerd ook biologische groenten verbouwd. Deze afdeling groeit letterlijk, want de verschillende soorten worden steeds verder uitgebreid. Prei, sla en komkommer zijn vanaf deze tijd van het jaar bij ons verkrijgbaar,” vertelt Guido. “Klanten kunnen zelf hun kropsla of komkommer uitzoeken en als ze willen mogen ze het zelf uitdoen of afsnijden. Alleen als ze willen, want wij helpen graag.” De kwekerij heeft een aantal vaste klanten, maar wist je dat een groot deel van de groenten naar HalR gaat? Dit is de plek waar de lunch voor onze medewerkers is bereid met verse groenten van kwekerij De Bongerd!

Team

In het team van de De Bongerd werken zo’n 40 mensen. Naast een aantal vaste collega’s, is de samenstelling van de afdeling wisselend. “Vaak kunnen mensen het werk dat ze in hun vorige baan uitvoerden niet meer doen. Dan komen ze bij de kwekerij werken en kijken we wat er mogelijk is,” vertelt Guido. “We hebben ook regelmatig stagiaires in dienst of mensen die na ziekte weer aan de slag kunnen.” Een deel van het team werkt in de kwekerij zelf. De rest werkt op andere locaties. Zij verzorgen bijvoorbeeld kantoorplanten van verschillende gemeentekantoren. Want planten hebben niet alleen water en voeding nodig, maar moeten verzorgd en gesnoeid worden. Ook aan de beplanting buiten wordt aandacht besteed: “De mensen in ons team zorgen ervoor dat het groen langs de wegen en in de parken er piekfijn bij ligt.”

 

 

Groeien en bloeien

Als je bij de kwekerij werkt is het wel zo handig om kennis van planten en bloemen te hebben. Hoe moet je ze bijvoorbeeld snoeien? Gelukkig kun je dat hier leren. Belangrijk is dat het werk bij je past. Mensen die al langer op de afdeling werken helpen je op weg. En als blijkt dat je het echt leuk vindt, dan kun je een opleiding volgen. Daarin zijn ook weer verschillende mogelijkheden. Zoals een opleiding voor kennis van groen, maar ook voor het bedienen van grasmaaiers of ander zwaar materieel.

Wat maakt werken bij de kwekerij leuk?

Over deze vraag hoeft Guido niet lang na te denken. “Het mooie is dat je resultaat ziet van je werk,” vertelt hij. “Je ziet de planten die je verzorgt langzaam groeien en bloeien. Dat geeft voldoening. Daarbij is het werken bij de kwekerij ook heel afwisselend. Alleen al door het weer is elke dag anders. Daarbij kun je zelfstandig aan de slag, maar ook met klanten als je dat wilt. Een werkplek met veel mogelijkheden dus.”

Deel dit verhaal

Bekijk ook:

Menu