Succesverhalen

“Ik hou van de hectiek van het productieproces”

Leren en werken in de praktijk:

Arrash Parwar maakt matrassen bij Radium Foam

Maak je met Radium Foam kennis, dan kun je zomaar op het verkeerde been worden gezet. Sinds de jaren vijftig houden ze een naam hoog in matrassen, toppers en kussens; bedproducten die een bepaalde lichtheid veronderstellen en je een loom gevoel zouden kunnen geven. Maar vergis je niet: het productiewerk is zwaar, en zeker niet geschikt voor iedereen. Maar wél voor de 36-jarige Arrash Parwar. Na enkele eerdere banen bij MTB koos Arrash voor fysiek uitdagend werk bij de afdeling Schuimproductie.De naam Radium Foam is bij het grote publiek niet altijd bekend. Dat heeft ermee te maken dat het bedrijf in de markt opereert onder de aanzienlijk plezieriger (en gezonder) klinkende naam Vita Talalay. Die naam komt nog van de slimme mijnheer Talalay. Die vond ooit het niet-chemische proces uit waarmee je van natuurlatex, het spul dat in landen als Vietnam, Guatemala en Maleisië zomaar van rubberbomen wordt getapt, perfect schuim maakt; ideaal voor matrassen. Het is hetzelfde schuim dat Radium Foam – Vita Talalay dus – nog steeds gebruikt voor zijn kwaliteitsmatrassen. Vita Talalay-matrassen worden gekocht door mensen die lekker willen slapen, en door een perfecte lichaamsondersteuning ’s ochtends uitgerust wakker willen worden. Voelen we daar een geeuw opkomen?

Maar wat jij als uitgeruste vroege vogel dus niet weet, is dat aan het lazy matras waarop jij zojuist ontwaakte, heel wat fysieke inspanning voorafging. Vraag maar aan Arrash.

King size

“Medewerkers bij de afdeling Schuimproductie hebben fysiek best een zware baan”, vertelt Arrash. “Het is op de eerste plaats werk waarin de collega’s op je steunen en erop vertrouwen dat je het werktempo bijhoudt. We vullen de lege matrasmallen op de productielijnen met vloeibare latex. Dan gaan de mallen dicht. Na drie kwartier is de latex veranderd in een nog grove matras en kan hij uit de mal. We controleren vervolgens of hij er goed uitziet en tillen hem dan met z’n tweeën naar de band, waar hij verder wordt afgewerkt.” Wie denkt dat het wel meevalt met de krachtinspanning, kan misschien een kijkje komen nemen in Arrash’ hal. Radium Foam maakt matrassen in alle afmetingen – van klein tot King size – en het gewicht varieert van 19 tot 65 kilo. Tel daarbij de tientallen matrassen op die elk uur worden gemaakt en getild en het zal duidelijk zijn: de spierballenafdeling Schuimproductie bij Radium Foam gedijt bij no nonsense.

Werken met fietsers en kleerhangers

Voor iemand die acht jaar in Nederland woont is het Nederlands van de uit Iran afkomstige Arrash verrassend goed. Hij wil vooruit. Arrash’ drive om het hier te maken is ook de reden dat hij bij Radium Foam werkt. Nu nog op detacheringsbasis via Podium24, maar wie weet, zo zeggen ook Arrash’ bazen.

Voordat hij zich begin dit jaar bij Radium Foam meldde, werkte Arrash bij MTB. Eerst in de fietsenstalling in het centrum, en daarna legde hij zich toe op de logistiek rond kleerhangers. Op zich prima werk, zegt hij, maar toch niet echt geschikt voor hem. “Ik pas gewoon beter in een groot bedrijf. Hard werken in een team vind ik prettig. Dat is toch iets heel anders dan werken met fietsers of kleerhangers. De eerste week bij Radium Foam was pittig; het werk, het ritme; dat was schakelen. Maar ik ben niet bang om het te vragen als ik iets niet weet. Kijken hoe anderen het doen, steeds weer werken aan mijn Nederlands: dat werkt, heb ik geleerd.”

Drive

Algemeen directeur Peter Pleunis van Radium Foam maakt graag gebruik van de keten van sociale partners, waartoe ook MTB en Podium24 horen. “Het zit in mijn aard om mensen te ondersteunen die een zetje kunnen gebruiken. Ik vind het belangrijk dat Radium Foam zich daar ook sterk voor maakt.” Over mensen die via de reguliere kanalen bij hem binnenstromen is Peter lang niet altijd positief; ze haken al snel af als ze merken dat het werk zwaar is. “Met MTB en Podium24 werkt het anders. Mensen van daar hebben vaak een andere motivatie. Wij hebben nu succesvol mensen zoals Arrash in dienst. Bij hem zagen wij al snel de drive die nodig is om aan te sluiten bij de cultuur van het productiehart van Radium Foam.”

Nauwere samenwerking

Wederzijds zijn er tussen MTB en Radium Foam intenties om tot een nauwere samenwerking te komen. Radium Foam heeft een nieuwe productlijn, waar op een bepaald moment ook confectiewerk bij komt kijken. “Ideaal voor MTB’ers, verwacht ik. Wij kijken nu naar een vorm van samenwerking. Bijvoorbeeld groepsbegeleid werk bij ons op locatie, of werk uitbesteden. Daarover zijn we in overleg. Ik kijk uit naar een vorm waarbij Radium Foam én de medewerkers van MTB goed gedijen.”

Deel dit verhaal

Bekijk ook:

Menu