Marcel Joris, directeur-bestuurder van de Maastrichtse Toeleverings Bedrijven. © Rob Oostwegel
Publicatie De Limburger (13-3-2025)
Opofferen MTB lijkt deskundigen slecht idee, ‘Dan dreigt ramp’
Joos Philippens (Verslaggever Maastricht)
Maastricht | De Maastrichtse Toeleverings Bedrijven (MTB) opofferen voor een nieuw mensontwikkelbedrijf? Dat lijkt deskundigen geen goed idee.
In een interview met De Limburger op 9 januari voelde Marcel Jöris het al aankomen. De directeur-bestuurder van de Maastrichtse Toeleverings Bedrijven (MTB) merkte dat Maastricht en het Heuvelland veel koeler reageerden als het om zijn MTB ging. Op 28 januari bleek waarom: weg MTB. Iets van werkplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moet overblijven, maar de begeleiding zal vooral bij bedrijven komen te liggen.
Argumenten: de gemeenten dragen jaarlijks ruim vier miljoen bij aan de MTB, en die som lijkt te stijgen. De grote nood aan arbeidskrachten maakt bedrijven gewilliger om te investeren in deze doelgroep (al doet 75 procent van de firma’s nog niet mee). Kortom: leg de kosten bij het bedrijfsleven. Trouwens: de ouderwetse WSW’er sterft letterlijk uit, sinds de Participatiewet uit 2015. Die verplicht om iedereen naar werk buiten de beschutte werkplaatsen te leiden.
Van een sterfhuisconstructie wil Marcel Jöris niets weten. Hij trommelde woensdag diverse deskundigen bijeen om dat beeld bij te stellen, want de MTB groeit toe naar een opleidingscentrum voor allerlei mensen die moeilijk aan de bak komen. De werkwijze: Annex doet de intake van mensen die werk zoeken via de Participatiewet, de MTB verzorgt leerlijnen en Podium24 probeert de opgeleiden een plek bij een bedrijf te bezorgen. Volgens mbo-opleiding Vista College (12.000 leerlingen) loopt dat nu prima. „Jongeren met faalervaringen worden werkfit gemaakt. Daar heb je de specialisten van de MTB voor nodig”, getuigde Menno Pistorius woensdag.
Marcel Hielkema (linksboven), Menno Pistorius, Pascal Sleebe en Pepijn Reijnders. © De Limburger
In de gedachte nieuwe opzet ontstaat een ‘mensontwikkelbedrijf’ op de fundamenten van Annex en Podium24. Pistorius voorspelt: „Als je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt direct naar bedrijven stuurt, dreigt een ramp.” Arbeidsdeskundige Pascal Sleebe: „Individuele begeleiding op de werkvloer is cruciaal, belast daar de werkgever niet mee.” Pepijn Reijnders, ex-directeur van Dolmans Landscaping, vreest dat er straks veel mensen afvallen, zoals buitenlanders die extra hulp nodig hebben.
Menig raadslid viel de schellen van de ogen. Enkele reacties: „De MTB functioneert goed, waarom iets veranderen?” en „MTB te duur? Dit goede werk moet blijven, voor je iets weggeeft.” Eén ding staat buiten kijf: er moeten zo veel mogelijk mensen die ondersteuning nodig hebben naar de reguliere arbeidsmarkt geleid worden. Het gaat om de manier waarop. Jöris vreest dat de doelgroep straks van begeleider naar begeleider wordt overgedragen, niet goed voor deze vaak toch al onzekere mensen.
Volgens Marcel Hielkema van Scalabor, een Gelderse tegenhanger van de MTB, kan dit het best binnen één bedrijf. Marcel Jöris: „Fuseer Podium24, MTB en Annex tot één organisatie.” De Maastrichtse wethouder Alain Garnier kondigde een volgende versie aan van het mensontwikkelbedrijfplan. De kans dat daarin de MTB nog steeds uitgegumd is, lijkt geslonken.